fredag, februari 06, 2009

nukleär vinter

Nu är det dags att lämna fildelardebatten för det sker andra spännande saker i maktens boning.

Fighten mellan Kärnkraft och förnyelsebara energikällor går vidare, regeringen har brutit mot vad de sa innan valet att inte ta några beslut om kärnkraften inom den här mandatperioden, och nu istället kommit fram att nya kärnreaktorer får byggas av den som har råd. Mr Burns någon.

Debatten har alltså tagit fart igen, företrädarna säger att kärnkraft är bra för det släpper inte ut något föroreningar och de genererar så mycket energi att vi inte behöver olje- eller kolkraftverk, dessutom säkrar det energin till industrin, ett kärnkfraftverk tar bara en sådär 10-15 år att bygga, så lagom tills jag fyller 40 kan vi ha räddat klimatet, hoppas inte polerna har smält innan dess bara.

Nej kärnkraft är dåligt för det är en dyr och omodern teknik, säger de som är emot, det hämmar utvecklingen av teknik för förnybar energi. Den innebär ett stort risktagande med de olyckor som kan inträffa med katastrofala följder. Dessutom har vi ingenstans att göra av det radioaktiva avfall som blir följden av kärnkrafts drift, för att gräva ned det i berggrunden kan väl knappast ses som en bra lösningen. Det påminner mycket om uttrycket ”stoppa huvudet i sanden” och blunda för problemen. Vi kan inte bara tänka på oss som lever nu, vi måste tänka på dem som kommer att leva i framtiden, om 100- 200 och 500 år osv.

Men vi måste kanske väga det här mot den utmaning klimatförändringarna för med sig. Kärnkraften släpper förutom gammalt uran och plutonium bara ut lite ofarligt varmvatten som man i sin tur kan ta till vara och värma hus eller simbassänger med. Det här verkar regeringen har nappat på och nu är det Maud som står på kärnkraftsbarrikaderna och skanderar kärnkraft åt alla.

Men jag har en mycket bättre och mer heltäckande lösning, som kommer få en mycket större inverkan på världsmiljön, som dessutom innebär att vi kan åka hur mycket bil och flygplan vi vill utan att släppa ut någon koldioxid.

Vi tar helt enkelt USA’s och Sovjets beprövade Kalla Kriget-metoder, de hade kärnkfraftsdrivna ubåtar som kunde åka hur långt som helst och vara under vatten hur länge som helst.

Vi sätter helt enkelt in kärnreaktorer i alla båtar, bilar, motorcyklar, mopeder och flygplan så har vi löst drivmedelsfrågan för gått. Vi kan åka till Thailand flera gånger per år utan att ha dåligt samvete för miljön. Dessutom är det bra för Sveriges ekonomi, det finns nämligen massor med uran i den svenska berggrunden som bara väntar på att grävas upp och klyvas i en kärnreaktor.



4 kommentarer:

Anonym sa...

OH VAD JAG HAR SAKNAT DIG!
pepp som fan att du är back in b!

Anonym sa...

ringde väl visst vetrinären

Elias sa...

Det gjorde du ju inte, mamma sa ju att hon fick be nån gubbe att slå ihjäl kaninen.

Anonym sa...

Jo jag ringde visst och gubben erbjöd sig ta henne

Free Web Counter